Bir gün işe geldiniz ve yöneticinizin yerini bir robotun aldığını hayal edin. Bu robot, her şeyi sayısal verilerle ölçerek performansınızı değerlendiriyor ve hiçbir duygusal faktöre bağlı kalmadan karar veriyor. Ayrıca yeteneklerinizi değerlendirerek size görev dağılımı yapıyor ve yapılacak işin detaylarıyla ilgili tüm sorularınıza anında yanıt veriyor. Bu sayede operasyonu yürütmek çok daha kolay hale geliyor.

Bir hafta sonra, insan kaynakları yöneticinizin davranışlarında bir değişiklik fark ediyorsunuz. Görünüşü aynı, ama tavırlarında belirgin bir farklılık var. “Acaba yeni müdür ona da zor günler mi yaşatıyor?” diye düşünüyorsunuz. Sonra, şirket genelinde kim ne iş yapıyor sorgulanmaya başlıyor. İş süreç analizi için bir yönetici geliyor ve size işinizle ilgili sorular sormaya başlıyor. Sorulara cevap verirken bir şeylerin ters gittiğini hissediyorsunuz. Bazı çalışanlar bu süreçten memnun kalıp kendilerini göstermeye çalışırken, bazıları bu sorgulama sürecinden hoşlanmayarak istifa etmeye karar veriyor.

Burada asıl ilgi çekici olan şey nedir? Bir robotun varlığı mı, yoksa süreçlerin denetleniyor olması mı? Bugünkü yazımızda, kurumsal alanda yapay zekadan nasıl yararlanacağımızı değil, bu teknolojinin neler getirebileceği konusunda alternatif senaryoları tartışacağız.

Yapay zeka, ödev yapan öğrencilerden doktora tezini yazan akademisyenlere kadar pek çok alanda tartışma konusu olsa da, doğru kullanıldığında büyük avantajlar sağlar. Tıpkı bir silah gibi; barış için kullanırsanız sizi yükseklere çıkarır, savaş için kullanırsanız büyük zararlar verir. Savaş için kullanmak kolaydır; tetiği çektiğiniz anda kazanırsınız. Ancak asıl zor olan, barış için tetiğe basmadan, amacına uygun koruma alanları yaratarak zarar verecek olanı durdurabilmektir.

Yapay zeka, nasıl kullanıldığına bağlı olarak süreci şekillendirir. İnsanın doğası gereği her alanda bu teknolojiyi kullanabiliriz ve kurumsal hayatta da yapay zeka kullanımının sonuçlarını doğru değerlendirmelerle belirleyebiliriz. Personel eğitimleri düzenlemek için zamanınız mı yok? Yapay zeka bunu bir gün içinde halleder. İzin formu oluşturmaya zamanınız mı yok? Akıllı kart sistemleri, zaten kimlerin şirkette olduğunu takip ediyor.

Yapay zeka, bir şirketin rekabet avantajını sürdürebilmesi için kritik bir araçtır. Ancak, bu teknolojiyi etik ve sorumlu bir şekilde kullanmak da bir o kadar önemlidir.
Satya Nadella
Microsoft CEO'su

Burada önemli olan, amacımızın ne olduğudur. Sizi siz yapan değerleri koruyarak, bu değerleri aşıladığınız personellerinizle birlikte çalışmaya devam ederseniz, yapay zekanın iş dünyasında yaratacağı sorunlarla başa çıkabilirsiniz. Ölçülebilir, şeffaf ve izlenebilir bir şirket yapısında, iki taraflı geri bildirimlerle yapay zeka kullanımından en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.