Şirketinizin yeni pazarlara açılması veya rekabet gücünü artırması, inovasyonla mümkün olabilir. Kurum içinde yaratılan fikirlerin süreçlere entegre edilmesi ve bu fikirlerin uygulanabilir hale getirilmesi, tamamen yeni bir yönetişim modeli geliştirmenize bağlıdır. Bu yönetim modeli, hem sizi bir adım öne çıkaracak hem de şirket içinde uygulanabilir olmalıdır.

Kurumsal olarak sahip olduğunuz kültür, stratejilerinizi koruma ve geliştirme sürecinde size yol gösterecektir. Ancak, inovasyon sayesinde farklı şekiller alabilmek ve gerektiğinde köklü değişiklikler yapmak mümkün olacaktır. Bu noktada, Nokia ve Kodak gibi iki önemli örnek karşımıza çıkmaktadır.

Nokia, kaybolma sürecinde geri dönüşünü, iki hatla çalışabilen, iki parmağınız kadar küçük bir telefon modeliyle gerçekleştirdi. Bu, geçmişte popüler olan bir modelin birebir kopyasıydı. Alışveriş yaptığım bir kıyafet mağazasında, mağaza sahibinin erkek arkadaşının ona hediye ettiği bu küçük telefonla karşılaştım. Benim kullandığım telefonun küçültülmüş versiyonuydu ve mağaza sahibinin daha önce böyle bir telefon görmemesi, teknolojinin nasıl değiştiğini ve yenilikçi düşüncenin önemini gösteriyordu.

Peki ya Kodak? Neden kayboldu? Çünkü artık fotoğraflarımızı filmlere bastırmıyoruz. Ancak Kodak, sadece günlük hayatımızda fotoğraf basımı için değil, sağlık sektöründe de önemli bir rol oynuyordu. Röntgen filmleri basılmadan önce dijital olarak doktorların önüne sunulmaya başlandı. Kodak, biyometrik fotoğraflar, blok zinciri ve kripto para yatırımları ile sektöre büyük bir teknoloji giriş yaptı.

İnovasyon, sadece yeni fikirlerin ortaya çıkması değil, bu fikirlerin uygulanabilir ve sürdürülebilir hale getirilmesidir. Etkili yönetişim modelleri, bir şirketin rekabet avantajını artırırken, değişen piyasa koşullarına hızla uyum sağlamasına olanak tanır.
Peter F. Ducker
Yazar

Görüyoruz ki, kurum içinde güçlü bir kültür varsa, şirketler bu kültürü yaşatarak ve yenilikçi yöntemlerle rekabeti tekrar elde edebilirler. Stratejiler bazen durmayı gerektirebilir, bazen ise ileriye gitmeyi. Yeni iletişim modellerini uygulamak ve stratejilere entegre etmek için şirket içindeki değerleri takip etmek önemlidir. Her zaman olumlu sonuçlar elde edilemeyebilir, ancak doğru parametrelerle grafiklerin yönünü değiştirmek mümkündür. Araştırmacı ve geliştirmeci bir ekosistem yaratarak, kurum içinde oluşturduğunuz kültürlerle bu değerleri yönetmekte zorluk çekmeyeceksiniz.